25 septiembre 2023 CIFOG Comunicación

Explorando el mundo de la Cianotipia: Taller de fotografía en el colegio CIFOG

La setmana passada els alumnos de primer del cicle formatiu d’Imatge, Fotografia i Il·luminació de l’escola CIFOG van tenir l’oportunitat de gaudir d’una pràctica a mans de Juan Luis Ronco per descobrir la tècnica de la Cianotipia.

En el món de la fotografia, existeixen moltes tècniques interessants i sorprenents per explorar. Una de les tècniques més antiga és la cianotipia ja que data del segle XIX i és una bona manera d’aprendre les bases de la fotografia.

La cianotipia és un procés fotogràfic alternatiu que combina química i creativitat per produir imatges en tons de color blau. En aquest taller, els alumnes van aprendre a com crear aquestes impressions.

Què és la Cianotipia?

La Cianotipia es va desenvolupar el segle XIX per Sir John Herschel. Aquesta tècnica és coneguda per la seva simplicitat i bellesa gràcies a les imatges que produeix.

A diferència de les fotografies tradicionals en blanc i negre o color, les cianotipies tenen un to característic de color blau cian, i això li dóna un aspecte únic i distintiu. Aquest descobriment, tot i tenir la seva peculiaritat, no va tenir l’èxit esperat i va triomfar molt més la seva versió en blanc i negre. Una de les persones coneguda per dedicar tota la seva vida a utilitzar aquesta tècnica va ser Anna Atkins, que es considera la primera dona fotògrafa.

Diseño sin título - 1

Quins materials s’han utilitzat durant el taller?

Abans de submergir-nos en el procés de la cianotipia, era important que els alumnes del cicle de fotografia, coneguessin els materials que necessitàvem per fer la pràctica. Aquests són alguns elements essencials:

Paper sensible a la llum: Els papers d’aquarel·la o de dibuix poden funcionar per aquest tipus de procés.

Productes Químics: Es van utilitzar el Ferricianur de potassi i el citrat fèrric amoniacal.

Altres elements: Pinzell, aigua destil·lada i un parell de safates.

Negatius o similars: En este caso, per la pràctica que es va realitzar a l’escola, es van utilitzar negatius d’algunes fotos de la ciutat de Girona, personatges d’actualitat, etc. Però també es podria haver fet de moltes altres formes, com per exemple amb flors.

Per últim, cal destacar la importància de l’element més important: la llum del sol.

Procés creatiu de la Cianotipia

La pràctica es va dividir en diferents passos clau:

  • Preparació de la Barreja Química: Es van barrejar el ferricianur de potassi i el citrat fèrric amònic en parts iguals. Aquesta barreja serà la que sensibilitzi el paper per a l’exposició.
  • Aplicació de la Barreja Química: Es va utilitzar un pinzell per a aplicar de forma uniforme la barreja química sobre el paper. T’has d’assegurar que el paper quedi completament cobert, però sense excessos. Un cop van tenir “pintats” els papers amb la barreja química van col·locar els seus negatius a imprimir sobre el paper preparat i els van deixar a un lloc fosc durant uns minuts.
  • Exposició: Passat el temps de repòs, els alumnes van exposar la composició a la llum del sol. El temps d’exposició pot variar segons la intensitat de la llum i el tipus de negatiu, en aquest cas, al ser principis de setembre i tenir un dia molt assolellat no van ser més de 5-10min.
  • Esbandida: Després de l’exposició, els alumnes van esbandir el paper en aigua destil·lada durant diversos minuts per a detenir la reacció química.

Un cop arribat a aquest punt de la pràctica els alumnes ja van poder començar a veure resultats, ja que la imatge cianotipica es revela gradualment.

  • Assecat: A mesura que s’asseca, el to blau cian es tornarà més pronunciat, el profesor també va explicar als alumnos diferents tècniques per canviar el color a un cian més fosc o per passar-lo a color sèpia.

Aquesta pràctica es pot fer a casa de forma segura. És una activitat creativa i amb moltes possibilitats per experimentar. Es pot jugar amb el temps d’exposició, amb els objectes que s’utilitzen per imprimir o la forma en què apliques els productes químics. Cada cianotipia és una obra d’art única i personal

Conclusió de la pràctica

Aquest taller ha estat un recordatori que la fotografia és més que només capturar moments; és una forma d’art que et permet expressar-te de maneres sorprenents.

la cianotipia és una tècnica fotogràfica que et transportarà al passat mentre explores les possibilitats creatives del present. Aquest taller et brinda una oportunitat emocionant per a submergir-te en el món de la cianotipia i crear imatges fascinants en tons de blau cian. Així que prepara’t per a deixar volar la teva imaginació i experimentar amb aquesta tècnica única en el teu viatge fotogràfic!

Si aquesta pràctica t’ha agradat i t’apassiona el món de la fotografia, pots consultar el nostre Cicle Formatiu de Imatge, fotografia i il·luminació que segur que hi trobaràs el teu lloc!